Horst, Irene van der

Irene van der Horst
Portfolio

Edelsmeden

Irene heeft de opleiding leraar Tekenen Hogeschool Rotterdam, Creatieve Handvaardigheid en een jaar Upgraders bij Artez in Arnhem gevolgd voordat zij, min of meer bij toeval, in aanraking kwam met het edelsmeden.
De “wouwfactor” was groot en inmiddels heeft zij er diverse cursussen en 2 jaar opleiding edelsmeden opzitten en geeft zij les (basiscursus edelsmeden) bij werkplaats “de Helling” in Arnhem. Het ambachtelijke van het edelsmeden, de vele technieken die je daarbij kan gebruiken en het feit dat het een vorm van toegepaste kunst is (je kan er iets mee; het dragen) spreekt haar erg aan.

Thema-Titel-Sieraden
Als lid van de Vereniging van Creatieven in Doesburg, doet Irene graag mee met de maandelijkse thema expositie.
Werken naar een thema en het hele proces dat daarbij hoort, is voor haar zonder meer inspirerend en uitdagend. Zo komt Irene tot sieraden, die zij anders niet gemaakt zou hebben.
[read more=”Klik hier om verder te lezen” less=”Tekst samenvouwen”]
Achter het begrip “sieraad” gaat een fascinerende wereld schuil.
Sieraden worden over de hele wereld en in alle tijden, in wat voor vorm dan ook, gemaakt en gedragen. Het menselijk lichaam bepaalt daarbij de maat.

In die, meestal kleine, voorwerpen kunnen zowel de maker als de drager en degene die er naar kijkt, ieder een eigen symbolische betekenis leggen.

Wat Irene, als maker, betreft, mag een sieraad best meer zijn dan alleen decoratie.

Het exposeren van sieraden, te midden van schilderijen en beelden, vraagt om meer dan alleen een haakje aan de wand en zo is de behoefte aan een vorm van behuizing tot stand gekomen.

Wat Irene betreft komt in dit totaal van sieraad en object alles samen, wat zij tot nu toe gedaan heeft en heeft zij haar “ding” gevonden!

En wat de sieraden betreft: deze krijgen een eigen titel naar aanleiding van het thema en hoeven na gebruik niet meer in een la opgeborgen te worden… [/read]

Meengatstraat 48
6971 VE Brummen
0575-474720
iyevdhorstbakker@online.nl
www.atelier-iye.nl

Irene van der Horst
Thema: De dichter als muze / titel: Groei
Irene van der Horst
Thema: Verbinding / titel: Verbinding
Irene van der Horst
Thema: Dierenkunst/ titel Droomvogel